Competitiereglement MJT 2023

ARTIKEL 1

De wedstrijden worden gespeeld volgens de regels van de Nevobo met aanvulling van de artikelen in dit reglement die afwijken van het Nevobo-reglement.

ARTIKEL 2

De wedstrijden worden geleid door de aangewezen gelicentieerde arbiters/officials.

ARTIKEL 3

Iedere deelnemer van een Nederlandse vereniging dient in het bezit te zijn van een Nevobo-relatiecode. Deze relatiecode dient bekend te zijn bij de organisatie. Deelnemers van buitenlandse verenigingen dienen een geldig legitimatiebewijs af te geven.

ARTIKEL 4

Het is niet toegestaan te spelen onder invloed van alcohol of andere verdovende middelen, op straffe van diskwalificatie van desbetreffende speler(s).

ARTIKEL 5

5.1 Voor de spe(e)l(st)ers die deelnemen aan dit MJT Doezum gelden de volgende leeftijdsgrenzen:

B-jeugd: geboren op/na 01/10/2006
A-jeugd: geboren op/na 01/10/2004
Top-jeugd: geboren op/na 01/10/2001

5.2 Dispensatiespeler/dispensatiespeelster:

Speler/speelster die maximaal 12 maanden  de leeftijdsgrens van de bedoelde categorie is gepasseerd. In ieder team is ten hoogste 1 dispensatiespeler/-speelster toegestaan. Een 2e dispensatie- speler/-speelster in een team kan door de MJT-commissie worden toegestaan wanneer hierover voorafgaand aan het toernooi contact is opgenomen.

5.3 Gastspeler/gastspeelster:

Speler/-speelster die voldoet aan de gestelde leeftijdsgrenzen, maar bij de start van het MJT Doezum niet als lid van de vereniging waarvoor hij/zij uitkomt tijdens het MJT Doezum is aangemeld bij de Nevobo. In de categorieën Meisjes B, Meisjes A en Meisjes Top zijn gastspeelsters in principe niet toegestaan.
Gelet op het dalend aantal aanmeldingen van jongensteams zijn in de categorieën Jongens B, Jongens A en Jongens Top maximaal 2 gastspelers per team toegestaan mits hierover voorafgaand aan het MJT contact is opgenomen met de MJT-commissie.

ARTIKEL 6

6.1 Jongens A (6 teams) .

6.1.1 Gestart wordt met een halve competitie in poule A waarin ieder team 5 wedstrijden speelt.

6.1.2 De nummers 1,2 en 3 van poule A spelen vervolgens in poule B een halve competitie. De nummers 4,5 en 6 van poule A spelen een halve competitie in poule C. Alleen de punten behaald in poule A tegen teams die zich geplaatst hebben voor resp. poule B en C worden meegenomen naar resp. poule B en C.

6.1.3 De nummer 1 uit poule B en de nummer 1 uit poule C resp. nummer 2 en 3 uit poule B spelen in poule D tegen elkaar (kruisfinales). De winnaars spelen om de 1e/2e plaats in poule G (Finale) en de verliezers om de 3e/4e plaats in poule F (3/4).

6.1.4 De nummers 2 en 3 uit poule C spelen in poule E (5/6) tegen elkaar om de 5e/6e plaats in de eindstand.

6.2. Jongens Top (7 teams)

6.2.1 Gestart wordt met een halve competitie in poule A waarin elk team 6 wedstrijden speelt.

6.2.2 De nummers 1 en 4 resp. 2 en 3 spelen in poule B tegen elkaar (kruisfinales). De winnaars spelen om de 1e/2e plaats in poule E (Finale) en de verliezers om de 3e/4e plaats in poule D (3/4).

6.2.3 De nummers 5 t/m 7 van poule A spelen om de plaatsen 5, 6 en 7 in de eindstand een halve competitie in poule C (5/6/7). Alleen punten behaald in poule A tegen teams die zich geplaatst hebben voor poule C (5/6/7) worden meegenomen naar poule C(5/6/7).

6.3 Jongens B (8 teams)

6.3.2 De nummers 1 en 4 resp. 2 en 3 spelen in poule B tegen elkaar (kruisfinales). De winnaars spelen om de 1e/2e plaats in de poule F (Finale) en de verliezers om de 3e/4e plaats in poule E (3/4).

6.3.3 De nummers 5 en 6 uit poule A spelen in poule D (5/6) tegen elkaar om de 5e/6e plaats. De nummers 7 en 8 uit poule A spelen in poule C (7/8) tegen elkaar om de 7e/8e plaats.

6.4. Meisjes Top en Meisjes B (9 teams)

6.4.2 De nummers 1 en 2 spelen om de 1e/2e plaats in de poule E (Finale). De nummers 3 en 4 spelen om de 3e/4e plaats in poule D (3/4). De nummers 5 en 6 spelen om de 5e/6e plaats in poule C (5/6). De nummers 7 en 8 spelen om de 7e/8e plaats in poule B (7/8).

6.5 Meisjes A (10 teams)

6.5.1 De 10 teams zijn verdeeld over 2 poules (poule A en B). Gestart wordt met een halve competitie in poule A en B waarin ieder team 4 wedstrijden speelt.

6.5.2 De nummers 1, 2 en 3 van poule A en de nummers 1, 2 en 3 van poule B spelen vervolgens in poule C een kwart competitie; d.w.z. de zes teams in deze poule spelen ieder drie wedstrijden, alleen tegen die teams waar (in poule A/B) nog niet tegen is gespeeld. Deze nummers 1, 2 en 3 van poule A en B nemen alleen die punten mee naar poule C die behaald zijn in poule A / B tegen teams die zich ook geplaatst hebben voor poule C.

6.5.3 De nummers 4 en 5 van poule A en B spelen een halve competitie in poule D. Punten behaald in poule A en B worden niet meegenomen naar poule D.

6.5.4 De nummers 1 en 4 resp. 2 en 3 van poule C spelen in poule E (kruisfinales); de winnaars spelen om de 1e/2e plaats in poule I (Finale) en de verliezers om de 3e/4e plaats in poule H (3/4).

6.5.5 De nummers 5 en 6 van poule C en de nummer 1 van poule D spelen in poule G (5/6/7) een halve competitie om de plaatsen 5, 6 en 7 in de eindstand. Punten behaald in poule C en D worden niet meegenomen naar poule G (5/6/7).

6.5.6 De nummers 2, 3 en 4 van poule D spelen in poule F (8/9/10) een halve competitie om de plaatsen 8, 9 en 10 in de eindstand. Deze teams nemen alleen die punten mee naar poule F (8/9/10) die behaald zijn in poule D tegen de teams die zich ook geplaatst hebben voor poule F (8/9/10)

ARTIKEL 7

7.1 De winnaar van een set is het team dat het eerst 25 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten. Voor elke gewonnen set wordt één wedstrijdpunt toegekend.

7.2 Alle wedstrijden bestaan uit twee sets behalve die genoemd in de artikelen 6.1.3, 6.1.4, 6.2.2, 6.3.2, 6.3.3, 6.4.2 en 6.5.4. Deze worden gespeeld om twee gewonnen sets (‘best of 3’). Bij de eventuele 3e set zal er een veldwissel plaatsvinden wanneer er 8 punten zijn behaald door één van de teams. De eventuele 3e set wordt gewonnen door het team dat als eerste 15 punten behaalt, met een voorsprong van tenminste 2 punten.

7.3 Er wordt niet getost voor de aanvang van de wedstrijd. De aanvoerder van het laatstgenoemde team heeft de eerste keuze (opslag of veldkant). Bij een eventuele 3e set heeft de aanvoerder van het eerstgenoemde team het recht om als eerste te kiezen.

7.4 Het eerstgenoemde team is verantwoordelijk voor het leveren van een teller.

7.5 Indien een team 5 minuten na de aanvangstijd niet tot spelen gereed is, verliest dit team de eerste set met 25-0. Is het team na 15 minuten na de aanvangstijd niet gereed om te spelen dan verliest het team de wedstrijd met setstanden tweemaal 25-0.

ARTIKEL 8

8.1 In de materiaalberging achter de velden (Doezum) en in de kleine (gym)zaal (Marum) is ruimte voor warmlopen/warming-up. Ballen zijn in deze ruimten nadrukkelijk niet toegestaan, daarnaast verwachten wij dat er met respect wordt omgegaan met de materialen die in deze ruimte opgeslagen worden. In Doezum is het alleen tijdens een time-out en na afloop van een set op veld 2 toegestaan om deze warming-up-ruimte te bereiken door langs veld 2 naar de berging te lopen.

8.2 Voorafgaand aan elke wedstrijd is maximaal 5 minuten beschikbaar voor inspelen/inslaan.

8.3 Wedstrijden starten niet eerder dan op het in het wedstrijdschema vermelde tijdstip. Door vertraging/uitloop kunnen wedstrijden later starten dan het tijdstip in het wedstrijdschema. De MJT-commissie en wedstrijdleiding behouden zich het recht voor om indien nodig wedstrijden te verplaatsen en in uitzonderlijke situaties wedstrijden te kunnen inkorten of annuleren.

ARTIKEL 9

Mochten er teams in wedstrijdpunten gelijk eindigen in een poule, dan gelden de volgende regels:

a) beslissend is het puntensaldo in scorepunten (aantal scorepunten vóór minus scorepunten tegen)
is ook dit gelijk dan:

b) wordt er gekeken naar het puntenquotiënt (aantal scorepunten voor gedeeld door aantal scorepunten tegen) is ook dit gelijk dan:

c) beslist het resultaat van de onderling gespeelde wedstrijd(en) in deze poule is dit ook gelijk dan:

d) zal er 1 beslissende set worden gespeeld die wordt gewonnen door het team dat als eerste 15 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste 2 punten.